Det som är kristen tros kärna

Andreas Carlsons debattartikeln

Varje ung människa som väljer att ta sitt eget liv är en skamfläck för vårt välfärdssamhälle. Vad är det för ett samhälle vi har skapat om unga inte känner det meningsfullt att leva?

 

Det är mycket glädjande att en riksdagsman från Kristdemokraterna tar upp en så oändligt viktig fråga. Det är en situation som är för allvarlig för att inte tala om, en situation som måste få ett slut. Andreas Carlson som skrivit den viktiga debattartikeln i Dagen tar upp många viktiga aspekter men missar en som jag under de senaste året jobbat mycket med. Nämligen den om unga, kristna hbtq-personer som tar sina liv för att deras tillvaro i några av Sveriges kristna kyrkor och samfund är ett rent helvete. Jag har mött den unga killen som berättar om hur hans bästa kompis inte lever längre för att han inte blev accepterad av sin familj då de satte bibeltolkning framför kärleken mellan barn och förälder. Jag har också mött tjejen som blivit slagen med en bibel i huvudet för att de onda demoner som gjort henne till flata ska fara ut ur henne.

 

Det är många i vår värld som gråter och blir upprörda över det hemska som nyligen hänt i Norge där en ensam man dödat många utifrån fundamentalistiskt kristna värderingar. Tragedierna i Norge är en personlig tragedi för många och en internationell tragedi för oss alla. Jag kan inte låta bli att dra vissa paralleller. När en ung människa tar sitt liv så utspelar sig en personlig tragedi där orsaken är kristen fundamentalism. Biskop Esbjörn Hagberg skrev i det senaste numret av Kyrkans tidning att "En religiös världsbild kan vara något konstruktivt, något som gör oss villiga att offra oss för andra men den kan också vara något sjukt och omoget som kan få vissa att vilja offra andra. Vi som kyrka måste ständigt visa på att kärleksbudskapet är grundläggande och att vi alltid måste välja den utsatta människans perspektiv." Kristen fundamentalism är även vad det handlar om när kristna människor driver sin bibeltolkning så långt att människor hellre går i döden än att leva vidare. De människor och de samfund som står för den fundamentalismen och den kristna människosynen måste ta sitt ansvar. Den är endast något sjukt och omoget!

 

Vad kan vi då göra åt saken? Vi måste tala om det. Det får inte pågå i det tysta för då förlorar vi ännu fler unga människor. Att det handlar om vad det står i Bibeln håller inte längre. Varje människa som läser en bibeltext gör en tolkning, oavsett vad personen själv tror eller anser. Får tolkningen konsekvensen att en ung människa tar sitt liv så har vi tolkat fel. Då har vi missat det som är kristen tros kärna.

 

Att unga människor tar sitt liv är så som Andreas Carlson skriver en skamfläck för vårt välfärdssamhälle, men det är också en väldigt stor, mörk fläck för de människor som utövar kristen fundamentalism mot hbtq-ungdomar. Detta måste få ett slut!

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: